Gaupe | Lo | Lynx

 Gaupe | Lo | Lynx

I motsetning til katten oppsøker ikke gaupa mennesker, og man må anse seg som meget heldig om man skulle få et glimt av dette unike kattedyret i villmarka. Man regner med at det er så få som 3-400 gauper i Norge, og dessverre utsettes også gaupa for jakt. Gaupa er en utpreget einstøing og streifer i store territorier på mange kvadratkilometer. Den er en mystisk og spennende skapning som knytter oss, som bryr seg om sånt, til det lille vi har igjen av uberørt og utemmet natur.

 NEI TIL JAKT PÅ GAUPE, ULV OG JERV! 

I folketroen ble det sagt at hvis man møtte på gaupa når månen gikk i ne, skulle den være så medgjørlig at den kunne leies i bånd, og når månen kom i ny, startet gaupa igjen vandringen rundt i sitt domene.

Gaupa har nok hatt sterk tilknytning til vikingene og norrøn mytologi. Det blir sagt at det er gauper som trekker vognen til Frøya. På norrønt var ordet for gaupe Lo. Lofotr var vikingenes navn på Vestvågøy, det betyr gaupefot.
 
Gaupa har en fremtredende rolle i gresk og nordamerikanske mytologi. Den er ansett som en unnvikende og mystisk skapning, kjent i noen indianertradisjoner som "en vokter av hemmeligheter". Den er også antatt å være begavet med overnaturlige syn, i stand til å se tvers igjennom gjenstander. Derfor symboliserer det ofte åpenbaring av skjulte sannheter og klarsyn. 
 
Kilder: